Blog

LIVOLO Dotyková tlačítka

Banner - LIVOLO Dotyková bezpotencialova tlačítka

LIVOLO Dotyková tlačítka a jejich použití

Mnoho našich zákazníků v současnosti uvažuje nad instalací chytrých modulů (Fibaro, Loxone, Aeotec), které se používají spolu s dotykovými tlačítky Livolo. Výhoda zapojení inteligentních modulů je kontrola aktuální nebo celkové elektrické spotřeby, ovládání osvětlení na dálku pomocí mobilních telefonů, stmívání z více míst a celková automatizace domácnosti.

Zároveň bychom rádi informovali naše zákazníky, že ve většině případů tyto moduly umí plnohodnotně nahradit originální dotykové vypínače Livolo s možností ZigBee WiFi ovládání. Již nyní pomocí nich můžete ovládat osvětlení hlasem nebo mobilem, zapínat/vypínač elektrické zásuvky, nastavit si různé automatické scény atp. Nabídka dotykových vypínačů LIVOLO s možností ZigBee ovládání se neustále rozrůstá.

V případě, že jste se rozhodli použít externí inteligentní moduly jako Fibaro nebo Loxone, můžete je plnohodnotně ovládat pomocí dotykových bezpotenciálových tlačítek.

LOXONE

Inteligentní systém od společnosti Loxone představuje 2 odlišné technologie: Loxone Air a Loxone Tree. Pro všechny tyto technologie od společnosti Loxone se používají dotyková tlačítka LIVOLO s napájecím napětím 12V/24V. Dotyková bezpotenciálová tlačítka vhodná pro použití s Loxone moduly jsou označena jako VL-C701CH a VL-C702CH

Loxone Air

Loxone Air je technologie která se věnuje domácí automatizaci pomocí bezdrátového zapojení na jednu společnou řídící bránu a zároveň si pomocí jednotlivých modulů prodlužují dosah posouváním informací mezi sebou.

Loxone Tree

Loxone Tree je sběrnicový systém podobný KNX, kde jsou jednotlivé komponenty propojeny pomocí dvouvodičového systému (známý jako BUS systém)

Bezpotenciálová dotyková tlačítka LIVOLO

Bezpotenciálová tlačítka jsou tlačítka, která během dotyku na skleněnou dotykovou plochu vypínače nepřepínají relátka (jako u klasických vypínačů) ale vytvářejí zkrat, aniž by tam bylo přiváděno napětí (potenciál). Pomocí toho lze bezpotenciálová tlačítka Livolo s napájecím napětím 24V použít k ovládání systému Loxone. Pomocí nich lze do systému Loxone odesílat signály typu: klik, dvojklik, podržení tlačítka. Díky tomu lze jednomu tlačítku přidělit více funkcí (1-klik: zapnutí světla v koupelně, 2- klik: zapnutí světla spolu s ventilátorem, podržení: stmívání osvětlení)

Dotyková tlačítka 12V/24V lze použít se systémem Loxone přímo bez nutnosti zapojování jakéhokoli mezičlánku, konvertoru nebo relé. Zapojení je možné s klasickými kabely, které se používají standardně k zapojení klasických vypínačů.

FIBARO

Dotyková tlačítka Livolo pro použití se systémem Fibaro fungují na podobném principu jako v případě použití se systémem Loxone. Rozdíl je pouze v napětí, jelikož systém Fibaro se ovládá s impulsy na úrovni 230V. Bezpotenciálová tlačítka vhodná pro použití s Fibaro moduly jsou označena jako VL-C701IH a VL-C702IH

Velkou výhodou použití Fibaro modulů je jejich snadná montáž do instalační krabičky spolu s dotykovými tlačítky. Z toho důvodu doporučujeme použití hlubokých instalačních krabiček. Moduly Fibaro se také jako systém Loxone připíjejí přímo na bezpotenciálová tlačítka Livolo bez jakýchkoli mezičlánků.

Fibaro umožňuje jednoduché bezdrátové ovládání pomocí PC, mobilu, případně klasickým dotykem. Pomocí zmíněné instalace pod tlačítka do instalační krabičky je vhodné systém Fibaro použít i v případě rekonstrukce.

Jednotlačítkové ovládání

Pomocí zapojení Fibaro modulu FGS212-SK-A s dotykovým bezpotenciálovým tlačítkem typu VL-C701IH lze ovládat jeden světelný okruh.

Dvoutlačítkové ovládání

Pomocí zapojení Fibaro modulu FGS222-SK-A s dotykovým bezpotenciálovým tlačítkem typu VL-C702IH lze ovládat jeden světelný okruh.

Pro správnou funkčnost dotykových tlačítek a systému Fibaro je zapotřebí přivedení nulového vodiče jak do modulu Fibaro tak i do dotykového tlačítka Livolo.

Back to list

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *